Enstitümüz Misafir Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yeşim AHİ, 20 Mart 2017 tarihinde Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen “Doğal Stratejik Kaynak: Su” konulu panel ile TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Kırklareli İl Temsilciliği ve Kırklareli-Kaynarca Belediyesi tarafından 27 Mart 2017 tarihinde düzenlenen Dünya Su Günü Paneli’ ne konuşmacı olarak katılmıştır.

Panellerde ülkemizin karşı karşıya olduğu kuraklık riski ortaya konmuş, ülkemizdeki önemli su kaynaklarının stratejik önemi masaya yatırılmıştır. Prof. Dr. Yeşim AHİ “Sulak alanlarımız azalıyor ve bunun paralelinde kirleniyor. Kaynakları geliştirmek, birim sudan maksimum faydayı sağlamak, verimliliği arttırmak ve kaynakları korumak zorundayız. Su kaynaklarının azalmasında küresel iklim değişikliği etkilidir, ancak nüfus artışı, su kaynaklarının yönetimindeki yanlış yaklaşımlar, yanlış tarımsal sulama, evsel, endüstriyel ve tarımsal kullanımda su israfı ve kirlilik gibi sebeplerle su kaynaklarımızı geri dönüşü olmayacak şekilde tüketiyoruz. Bu topraklarda yeni bir başlangıç yapmalıyız. Her yıl 22 Mart’ta çevreye saygılı yaşam ve üretim anlayışının öneminden bahsediyoruz. Sadece bu şekilde dünyanın uzun yıllar yaşanabilir olmasını sağlayabiliriz. Su iyi idare edildiğinde hayattır, berekettir, bolluktur, refahtır, eğer su iyi idare edilmez ise kıtlıktır, risktir, sıkıntıdır ve felakettir” diyerek farkındalığı arttırmaya çalışmıştır.